Menu

Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ και άλλα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΓΕΡΑΚΑ»...του Βασίλη Χαϊλάζη

Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ και άλλα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΓΕΡΑΚΑ»...του Βασίλη Χαϊλάζη

Γύρω στο 2000 αποφασίσαμε οικογενειακώς να εγκατασταθούμε στο Γέρακα-Αττικής, ο οποίος παρουσίαζε ραγδαία ανάπτυξη. Στα μάτια μας φάνταζε ότι μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα μικρό… Ψυχικό!
Ο κ. Παπαδογεωργάκης είχε φροντίσει να εκπονηθεί ένα πολύ καλό Πολεοδομικό σχέδιο (με μοναδική παραφωνία το μεγάλο ποσοστό δόμησης στο λεγόμενο «Κέντρο»). Μεγάλοι δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, όλα είχαν προβλεφθεί. Άρχισαν να κτίζονται ωραία σπίτια με κήπους. Έλειπε μόνο το «πράσινο» και βέβαια η αποχέτευση. Πιστεύαμε ότι αυτά θα ήταν εύκολο να επιλυθούν, τι στο καλό μπαίναμε στον 21ο αιώνα!


Εγγύηση για την σωστή ανάπτυξη του Γέρακα αποτελούσαν οι παλαιότεροι μόνιμοι κάτοικοί του. Άνθρωποι εργατικοί και τίμιοι. Όμως η οικοδομική ανάπτυξη έφερε στο Γέρακα την συμπαθή τάξη των αλλοδαπών οικοδόμων, οι οποίοι αλλοίωσαν (κάπως) τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Η δημιουργία ενός νέου Ψυχικού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ! Βέβαια από το 2009 άρχισαν να στερεύουν τα χρήματα που είχε στη διάθεσή του ο Δήμος.
Με τις προσπάθειες του κ. Παπαδογεωργάκη ο Δήμος είχε συγκεντρώσει ένα σεβαστό ποσό χρημάτων στο Ταμείο του, το οποίο διατήρησε (και αύξησε) η σωστή διαχείριση του κ. Ζούτσου, όμως τα χρήματα εξανεμίσθησαν! Φρόντισαν γι’ αυτό η Reds και ο «απρόσεκτος» που έκαψε το Δημαρχείο. Και τώρα τι κάνουμε όταν «Δει δη χρημάτων» (υπάρχει ανάγκη χρημάτων).
Παραμένουν όμως πολλά προβλήματα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν ή έστω να προχωρήσουν σημαντικά. Προς τούτο χρειάζονται, πολύ μεγάλη προσπάθεια, προγραμματισμός και άνθρωποι οι οποίοι θα παλέψουν και θα αφιερώσουν πολλές ώρες για την επίλυσή τους. Η παρούσα Δημοτική Αρχή ασφαλώς δεν στερείται ικανοτήτων και πολλών μάλιστα, αλλά νομίζω ότι τελευταία υπάρχει μία κάποια στασιμότητα. Βέβαια είπαμε, ότι «υπάρχει ανάγκη χρημάτων και χωρίς αυτά δεν μπορούν να γίνουν ούτε τα αναγκαία».
Ποια είναι όμως τα αναγκαία; Αυτά -κατά τη γνώμη μου- είναι:


1ο) ΑΠΟΧΕΥΤΕΥΣΗ.
Διάβασα πρόσφατα σε άρθρο εξαίρετου συμπολίτη μας, ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Υ.Δ.Α.Π.(του Ιουλίου του 2016), αποτελεί την οριστική λύση του προβλήματος.
Η Ε.Υ.Δ.Α.Π. με την 142/2016 απόφασή της έκρινε, ότι τα λύματα των περιοχών Γέρακα, Ανθούσας και Παλλήνης θα οδηγηθούν προς το Κ.Ε.Λ. Ψυτάλειας ΕΚΤΟΣ των περιοχών Κάντζας-Λεονταρίου και Κάτω Μπαλάνας
Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, αλλά μέρος του προβλήματος.
Αυτό γιατί τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση (του 2012), η οποία προέβλεπε ότι όλος ο Δήμος Παλλήνης θα αποχετεύετο στην Ψυτάλλεια.
Η τροποποίηση συνεπάγεται την ανάγκη ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ!
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Νομίζω ότι τις καινούργιες μελέτες πρέπει να αναθέσει (ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ) ο Δήμος Παλλήνης.
Έχει τα διαθέσιμα χρήματα; Προχώρησε σε αναθέσεις; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η όλη διαδικασία;
Δεν πρέπει να πληροφορηθούν οι κάτοικοι όλα αυτά; Ας πούμε ότι
ετοιμάστηκαν οι μελέτες. Τι γίνεται στην συνέχεια;
Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση (το αρμόδιο Ταμείο) ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ!
Το τελευταίο πρόγραμμα έχει διάρκεια από το 2014 μέχρι το 2020.
Θα προλάβουμε; Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Εσείς τι λέτε;
Εγώ νομίζω ότι για τα προσεχή τουλάχιστον χρόνια η αποχέτευση θα παραμείνει όνειρο απλησίαστο!

2ο) ΠΡΑΣΙΝΟ.
Στους δρόμους του Γέρακα υπάρχουν πολλά δέντρα, τα περισσότερα των οποίων μας «χάρισε» η μητέρα φύση!
Υπάρχουν χώροι εντελώς ακάλυπτοι από «Πράσινο», όπως ο μεγάλος χώρος στην Λ. Γέρακα (κοντά στο Νεκροταφείο), ο χώρος στα Σχολεία (κοντά στο γήπεδο Μπάσκετ) και άλλοι.
Όταν λέμε «Πράσινο» δεν εννοούμε μόνο τα δέντρα, αλλά και χρωματιστά λουλούδια ή παρτέρια, τα οποία λείπουν εντελώς, όπως π.χ. από την Κεντρική Πλατεία Γέρακα (Μακεδονίας), όπου δεν υπάρχει «χρώμα», ούτε στο φωτισμό του σιντριβανιού.
Όμως το «χρώμα είναι η ζωή» και η «ζωή είναι χρώμα»!

3ο) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Ο Δήμαρχος έχει κατασκευάσει έναν υπέροχο χώρο (και μπράβο του), όμως -κατά την γνώμη μου- χρειάζεται μεγαλύτερη αξιοποίηση. Δεν αρκεί ο «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης» (που παίρνει μέρες και από τον Οκτώβρη). Πρέπει να εμφανίζονται περισσότεροι καταξιωμένοι καλλιτέχνες (Ηθοποιοί, συνθέτες, τραγουδοποιοί) και θίασοι της Αθήνας σε όλη την διάρκεια του χρόνου, ώστε να εξασφαλισθεί η ποιοτική ψυχαγωγία των Πολιτών μας. Με ένα εισιτήριο των 5 ευρώ (περίπου) πιστεύω ότι πλήθος κόσμου θα συνέρρεε να παρακολουθήσει Κιμούλη, Χαραλαμπόπουλο, Αθερίδη και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες.

και 4ο) ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ.
Λείπει εντελώς ένας μεγάλος χώρος με Πεζόδρομους, Παιδικές χαρές και θέσεις ξεκούρασης, όπου οι συμπολίτες μας θα μπορούσαν να πάνε με τα παιδιά τους, να συζητήσουν ήσυχα (χωρίς αυτοκίνητα και μηχανάκια να τους παίρνουν το μυαλό) και να πιουν το καφεδάκι τους.
Αυτή η έλλειψη, μαζί με την έλλειψη (δυστυχώς) Εμπορικού Κέντρου στην γειτονιά μας, υποβαθμίζει τον Γέρακα.
Μια τελευταία παρατήρηση: Ως δικηγόρος απορώ πολύ που σε αρκετές διασταυρώσεις υπάρχουν πινακίδες STOP και στις δύο κατευθύνσεις!
Η πινακίδα αυτή, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., υποχρεώνει τον οδηγό να σταματήσει εντελώς προ του STOP και να περιμένει μέχρι να ελευθερωθεί το άλλο ρεύμα (που δεν έχει STOP) και μετά να συνεχίσει την πορεία του. Όταν και στις δύο κατευθύνσεις υπάρχουν STOP οι οδηγοί δεν πρέπει να περάσουν ποτέ, ή να… υπογράψουν συμφωνητικό στο οποίο να προσδιορίζουν ποιος θα περάσει πρώτος!!
Δεν διεκδικώ το αλάθητο, ίσως κάπου υπερβάλλω, όμως, πολύ θα ήθελα να υπάρξουν απαντήσεις και να αναπτυχθεί ένας (εποικοδομητικός) διάλογος για τα θέματα που θίγω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ:
Όταν είχα τελειώσει το άρθρο μου Δημοτικός Σύμβουλος, από τους πλέον δραστήριους και αξιόπιστους, με ενημέρωσε ότι παραδόθηκαν οι μελέτες! Αυτό αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη για την επίλυση του προβλήματος.


Γέρακας 27/11/2016
Βασίλης Χαϊλάζης
Δικηγόρος στον Α.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Τελευταιες Δημοσιευσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δεν έχετε λογαριασμό;