Menu

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΗΓΗ απαντά στο Παλληνοτρόπιο

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΗΓΗ απαντά στο Παλληνοτρόπιο
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΗΓΗ κ. Δήμητρα Μανιού αποδέχτηκε την πρόκληση της συντακτικής ομάδας του Παλληνοτροπίου να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων ποικίλου περιεχομένου. Πρόθεση και διάθεση του Παλληνοτροπίου ήταν να θέσει χωρίς ταμπού και παρωπίδες ερωτήματα αποσκοπώντας στην εκμαίευση απαντήσεων που θα ικανοποιούσαν τους αναγνώστες μας, αφού κατά καιρούς η πλειονότητα των ερωτημάτων εκφράστηκαν από μερίδα αυτών με σαφή και έκδηλη Απορία. Έντεκα ενοχλητικά ερωτήματα λοιπόν για τη ΦΩΝΗ, την ΠΗΓΗ, το ΔΗΜΟ, τις επικείμενες εκλογές, για πρόσωπα και πράγματα, έντεκα ερωτήματα εφ' όλης της ύλης. Ευχαριστούμε την κ. Μανιού για την άμεση ανταπόκριση και την ευθύτητα των απαντήσεών της και επιφυλασσόμαστε στο μέλλον για νέο κύκλο ερωτήσεων.

 

Η Πηγή ως ο παλαιότερος πολιτιστικός σύλλογος του Γέρακα έχει πλούσια δράση. Θα παρακαλούσαμε με δυο λόγια να μας αναφέρεται τα της ιστορίας του και επιγραμματικά τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα δραστηριότητές του.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Γέρακα η ΠΗΓΗ, έχει ήδη μία ιστορία 40 ετών δημιουργικής δράσης στο Γέρακα. Η διαδρομή του όλα αυτά τα χρόνια καταγράφεται στο βιβλίο του Συλλόγου και θα ήταν μάλλον δύσκολο να την εκθέσω μέσα σε λίγες λέξεις. Αν και πρόεδρος του Συλλόγου μόλις δύο χρόνια, από το 1974 που ιδρύθηκε, μπορώ να σας αναφέρω κάποιες, (ελάχιστες σε σχέση με όσες έχουν γίνει), από τις σημαντικότερες δράσεις του όπως: Κινητοποιήσεις για την ίδρυση Κοινότητας στο Γέρακα και απόσχισής του από το Δήμο Παιανίας. Διεκδίκηση για απαλλαγή από τις ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης και σύνδεση της περιοχής του Γέρακα με την ΕΥΔΑΠ.

Τοποθέτηση κρουνού, με έξοδα του συλλόγου, για την προμήθεια καθαρού πόσιμου νερού από τους κατοίκους. Κινητοποιήσεις για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης σε όλο το Γέρακα. Κατασκευή του Ηρώου, (δαπάνη του Συλλόγου) όπου και σήμερα πραγματοποιούνται οι καταθέσεις στεφάνων στις Εθνικές εορτές. Κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των τσιμεντάδικων από το Γέρακα. Κατασκευή του πρώτου ασφάλτινου δρόμου στο Γέρακα (οδός Γέρακα) και επισκευές με 3Α δεκάδων άλλων δρόμων με χρήματα των μελών του. Καθαρισμοί και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων. Τοποθέτηση παιδικών χαρών με έξοδα του Συλλόγου. Εκατοντάδες άλλες μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για ζητήματα σχετικά της ποιότητας διαβίωσης των Γερακιωτών, σε μία πορεία ζωής του συλλόγου, τεσσάρων δεκαετιών. Κινητοποιήσεις για την αποχέτευση, μαζί με άλλους φορείς από Παλλήνη και Γλυκά Νερά το 2005. Ειδικά εκείνη την εποχή τα γραφεία του συλλόγου μας αποτελούσαν και έδρα της κίνησης. Δεκάδες πολιτιστικές δράσεις κάθε είδους.

Ειδικά μετά την ίδρυση της Κοινότητας Γέρακα και για αρκετά χρόνια, ο Σύλλογος ΠΗΓΗ αποτελούσε το «πολιτιστικό κέντρο» της κοινότητας και του μετέπειτα Δήμου. Υπήρξαν άνθρωποι σε αυτό το Σύλλογο που έδωσαν το εαυτό τους, πολλές φορές χωρίς να αναγνωριστεί η προσφορά τους. Η έλλειψη αιθουσών για την κάλυψη αναγκών πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου, πολλές φορές είχε καλυφθεί με την διάθεση της αίθουσας του συλλόγου, κάτι που γίνεται μέχρι και σήμερα. Δεκάδες ήταν οι κοινωνικές παρεμβάσεις από τα μέλη του Συλλόγου στην τοπική μας κοινωνία για ζητήματα που προέκυπταν, προκύπτουν και δεν θα σταματήσουν να προκύπτουν. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω πως το ιστορικό μέλος του Συλλόγου κ. Νίκος Πετράκης (πρώτος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Παιανίας από το Γέρακα), έδινε επί χρόνια νερό στο πρώτο πέτρινο σχολείο που κτίστηκε στο Γέρακα και λειτουργούσε εκεί που σήμερα βρίσκεται το 1ο Νηπιαγωγείο. Επίσης δεκάδες είναι οι πολιτικές δράσεις του Συλλόγου από την ίδρυσή του, δικαίωμα και υποχρέωση γι αυτό τον Σύλλογο που γέννησαν οι ανάγκες των πρώτων κατοίκων. Διεκδίκηση του χώρου της κεραίας του πρώην ραδιοσταθμού «ενόπλων» στο Σταυρό με παρεμβάσεις στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, προέδρου της Βουλής, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΑ, ΕΡΤ, ΒΟΥΛΗ (τέσσερις ερωτήσεις). Μάλιστα η ΕΡΤ «αμύνθηκε» με εξώδικο προς τον Δήμο Γέρακα και προς τον Σύλλογό μας! Δεν γνωρίζω αν υπάρχει προηγούμενο κρατικού φορέα να… στέλνει εξώδικο σε πολιτιστικό σύλλογο!

Έκδοση και κυκλοφορία του μοναδικού εντύπου με διάρκεια και συνέπεια στην έκδοσή του, τη ΦΩΝΗ του Γέρακα Έκδοση του μοναδικού βιβλίου για την ιστορία της περιοχής, με την οικονομική στήριξη του πρώην Δήμου Γέρακα ο οποίος κάλυψε το μισό κόστος έκδοσης με 10.000 €. Τα χρήματα αυτά να ξέρετε πως εγκρίθηκαν από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου μόνο όταν παραδώσαμε δοκίμιο του βιβλίου. Βεβαίως μεγάλος αριθμός αντιτύπων βρίσκεται σήμερα στην κοινωφελή επιχείρηση για την ενίσχυση της Δημοτικής βιβλιοθήκης και για να διατεθούν με ευθύνη της. Όπως γνωρίζετε ήδη έχουν παραδοθεί σε όλες τις βιβλιοθήκες των Σχολείων μας (Γέρακα – Παλλήνης – Ανθούσας) αντίγραφα του βιβλίου. Παρεμπιπτόντως θα αναφέρω ότι ο Σύλλογός μας δεν έχει λάβει ποτέ καμία κρατική επιχορήγηση από καμία κρατική πηγή. Αντίθετα με τη δραστηριότητά του, της έκδοσης της εφημερίδας, αποδίδει στο κράτος τους φόρους και τις εισφορές που του αναλογούν λόγω της εκδοτικής του δραστηριότητας, παρά το ότι αποτελεί καταστατικά μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Σημαντική είναι η φύλαξη και συντήρηση αρχειακού υλικού της περιοχής, με προοπτική να παραδοθεί ολοκληρωμένο και ταξινομημένο στο πολιτιστικό κέντρο του Γέρακα. Νομίζω όμως πως επειδή πάμε πολύ βαθιά στο παρελθόν, για να έχετε μία ολοκληρωμένη άποψη και γνώση, είναι απαραίτητο να διαβάσετε το βιβλίο του Συλλόγου μας, το συνολικό αρχειακό μας υλικό και το αρχείο των εφημερίδων όπου καταγράφεται με ακρίβεια ότι συνέβη τα τελευταία σαράντα χρόνια στο τόπο αυτό.

Θα θέλαμε να μας γνωρίσετε ποιες είναι οι νεότερες δράσεις της Πηγής και ποιες οι προγραμματισμένες για το μέλλον;

Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες που ζει όλη η χώρα, θεωρούμε πως προτεραιότητά ενός μαζικού φορέα όσο αφορά τις δράσεις του, είναι η στήριξη της κοινωνίας. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε ενταχθεί ενεργά στους χορηγούς του κοινωνικού παντοπωλείου. Πέρυσι αλλά και φέτος, ήδη μεγάλα ποσά (για το μέγεθος ενός πολιτιστικού συλλόγου) έχουν διατεθεί γι αυτό το σκοπό, παράλληλα με τη σημαντική στήριξη που μας παρείχαν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου. Οι λοιπές εκδηλώσεις (εκδρομές, συγκεντρώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ) που έχουν πραγματοποιηθεί, θεωρούμε πως επισκιάζονται από το κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στο οποίο δίνουμε άμεση προτεραιότητα.

Πόσο χρόνο διαθέτετε από την οικογένειά σας για την Πηγή και στα καθήκοντα που εκπορεύονται από τη θέση του προέδρου που κατέχεται;

Αρκετό χρόνο, τόσο ώστε να καλύπτονται οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Βεβαίως δεν είμαι μόνη μου, όλα τα μέλη του Δ.Σ αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο Σύλλογο. Ο Σύλλογος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και αν υπάρξουν να αντιμετωπίζονται. Και όπως διαπιστώνετε όλα πάνε καλά.

Με ποιους τρόπους και πώς η Πηγή προσεγγίζει τους νέους;

Δύσκολο ερώτημα. Πως μπορείς ουσιαστικά να προσεγγίσεις ένα νέο σήμερα; Αυτό το ερώτημα θα ήθελα να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης από όλους τους μαζικούς φορείς γιατί ειλικρινά πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο ο οποίος βλέπει στο μέλλον ανέχεια, ανεργία και συνεχή κατάρρευση των αξιών; Ένα νέο που ενδεχομένως καλείται να δουλέψει περιστασιακά ή ωρομίσθια για 300 – 400 ευρώ και που ίσως να έχει και τους δύο γονείς του άνεργους ή υποαπασχολούμενους; Αλήθεια δεν έχω απάντηση και όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει οι πρακτικές των προηγούμενων χρόνων χρεοκόπησαν. Θα ήθελα πάντως να ακούσω κάποιες προτάσεις που θα βοηθούσαν γενικότερα, και γιατί όχι να ενισχύσουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία υπάρξει.

Η Πηγή ακολουθεί τον μοναχικό δρόμο της ατομικότητας ή συμπορεύεται συνεργαζόμενη με άλλους συλλόγους. Αν ναι με ποιους, αν όχι γιατί;

Ο Σύλλογος ΠΗΓΗ, έχει άριστες και συναδελφικές σχέσεις με όλους τους μαζικούς φορείς και όταν έχει υπάρξει ανάγκη συνεργασίας για ένα σκοπό αυτό έχει γίνει στο παρελθόν και θα γίνει και στο μέλλον. Η μόνη προϋπόθεση που θα μπορούσε να θέσει (και νομίζω πως σε αυτό συμφωνούν όλοι) είναι να μην υπάρχουν ούτε αποκλεισμοί ούτε ιδιαίτερες προτιμήσεις σε τέτοιες προοπτικές.

Πώς βλέπετε άλλες κινήσεις σε πολιτιστικό και όχι μόνο επίπεδο που λαμβάνουν χώρα στο δήμο μας; Νοιώθετε πως σας επιβουλεύονται ή πιστεύεται πως συνεισφέρουν στην πολιτιστική ανάταση των συμπολιτών μας;

Χαιρόμαστε όταν υπάρχουν πολιτιστικά δρώμενα και μάλιστα τα καλύπτουμε δημοσιογραφικά. θέλουμε να συνεχιστούν και να υπάρχει πάντα πολιτιστική δραστηριότητα στο Δήμο μας. Ο πολιτισμός δεν έχει ιδιοκτήτες. Είναι ο μόνος τρόπος που μας έχει απομείνει να σταθούμε όρθιοι ως κοινωνία. Να μείνουμε ζωντανοί! Πόσα συγχαρητήρια άραγε αξίζουν στους φορείς και στους ανθρώπους που δίνουν τον εαυτό τους και μοχθούν χωρίς κανένα αντάλλαγμα σε ένα τέτοιο σκοπό; Και όχι μόνο αυτό αλλά ως πολίτης θεωρώ πως πρέπει να απευθύνω στους συναδέλφους σε όλους τους φορείς και ένα μεγάλο ευχαριστώ! Και ευχαριστώ και εσάς που μου δίνετε μέσα από το μέσο σας την ευκαιρία να το κάνω για ακόμα μια φορά, και να τους διαβεβαιώσω πως πάντα θα είμαστε στο πλάι τους, με το σεβασμό αλλά και την αλληλεγγύη που επιβάλλεται.

Eχετε πικραθεί από την σχέση σας με την Πηγή και τους ανθρώπους της;

Ο καθένας μπορεί αν πικραθεί κάποια στιγμή από τον καλύτερο φίλο του, ακόμα και από συγγενή του. Όταν οι δεσμοί όμως είναι ισχυροί τότε αυτά ξεπερνιούνται. Και πιστέψτε με πως στο σύλλογό μας, αλλά και σε όλους τους εθελοντικού χαρακτήρα φορείς, το πρώτο που κατακτά όποιος συμμετέχει, είναι η δύναμη της φιλίας και της συναδελφικότητας πρώτα από όλα. Τα υπόλοιπα έπονται.

Θα είστε υποψήφια στις ερχόμενες εκλογές και αν ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του συλλόγου, αν όχι γιατί;

Ρωτάτε ένα άνθρωπο με ενεργή κοινωνική δράση, αν θα… συμμετέχει ενεργά σε διαδικασίες που σκοπό έχουν το καλό του τόπου του. Ήδη συμμετέχω λοιπόν και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα όπως και οι συνάδελφοί μου «στα κοινά» όπως λέγεται. Αν θα είμαι υποψήφια σε κάποιο δημοτικό συνδυασμό στις επόμενες εκλογές, είναι κάτι που θα σκεφτώ όταν θα έχω κάποια πρόταση, και αν αποφασίσω κάτι τέτοιο, να είστε σίγουρος πως δεν θα το κρατήσω κρυφό.

Επικρατεί η άποψη, που πολλοί προσάπτουν ως κατηγορία, ότι η Πηγή αποτελεί το όχημα και εφαλτήριο για τη δημοτική πολιτική σκηνή. Θα θέλαμε να μας καταθέσετε τα επιχειρήματα εκείνα που θα αντικρούσουν μια τέτοια κατηγορία;

Εδώ και 40 χρόνια, από τον πρώτο πρόεδρο της Κοινότητας Γέρακα, μέχρι τον σημερινό Δήμαρχο καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν εκλεγεί ή και όχι σε δημόσια αξιώματα, είναι και μέλη της ΠΗΓΗΣ, κάποιοι μάλιστα έχουν επί χρόνια δραστηριοποιηθεί στο Σύλλογο βάζοντας ο καθένας από ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα Γέρακας. Γιατί δηλαδή χαρακτηρίζεται ως «κατηγορία» αυτό το γεγονός; Μήπως για κάποιους αποτελούμε εμπόδιο στα σχέδια τους; Δεν το πιστεύω, αλλά αν είναι έτσι τους διαβεβαιώνω ότι όποιος δεν σέβεται τον Γέρακα και τους κατοίκους του, θα μας βρίσκει μπροστά του! Έτσι απλά! Ξέρετε, αυτός ο Σύλλογος έχει μάθει να αγωνίζεται και αυτό που ενδιαφέρει τα μέλη του Δ.Σ διαχρονικά, είναι να σταθούν αντάξιοι των προκατόχων τους και να τους κάνουν περήφανους. Εγώ πάντως πιστεύω, πως αντίθετα, η συμμετοχή ενός μέλους του Συλλόγου στα πολιτικά πράγματα, αποτελεί τιμή για τον Σύλλογό μας και δικαιώνει την παρουσία του. Τώρα αν κάποιος τον κατηγορεί για το ότι…. παράγει στελέχη να είστε σίγουρος πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσει ο 40ετής σύλλογος μας γι αυτή την αιτία! Αντίθετα θα δουλεύει για να αναδεικνύει ανθρώπους ικανούς είτε να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, είτε να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του τόπου που γέννησε αυτό τον Σύλλογο.

Η Φωνή του Γέρακα ως η επίσημη μηνιαία περιοδική έκδοση του Συλλόγου σας αποτελεί κατά πολλούς όργανο της συμπολίτευσης και όχι ένα πολιτιστικό εργαλείο, το οποίο εκφράζει κατά τρόπο αντικειμενικό τα πολιτιστικά τοπικά δρώμενα. Αληθεύει και αν ναι σε ποιο βαθμό αυτή η άποψη; Πώς τεκμαίρεται το αντίθετο;

Ο κάθε ένας μπορεί να έχει την άποψή του για την εφημερίδα. Σίγουρα κάποιοι διαφωνούν και κάποιοι συμφωνούν μαζί της. Αυτό συμβαίνει στη Δημοκρατία με κάθε εφημερίδα ή μέσο μαζικής ενημέρωσης. Με μία διαφορά όμως. Δεν είμαστε ιδιώτες αλλά εκλεγόμαστε κάθε χρόνο, γιατί όπως γνωρίζετε ο Σύλλογος ΠΗΓΗ έχει κάθε χρόνο εκλογές. Που σημαίνει πως βρισκόμαστε υπό διαρκή κρίση και επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των μελών του συλλόγου μέσα από τις Γενικές συνελεύσεις και τις εκλογές. Κάποιοι μάλιστα εξ ημών επί δεκαετίες. Με ποια άλλη εφημερίδα συμβαίνει κάτι τέτοιο; Βεβαίως δεν διεκδικούμε κανένα αλάνθαστο και σε καμία περίπτωση δεν μας διακατέχει αλαζονεία. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ισορροπίες και πως πολλές φορές δεν τις τηρούμε. Και αυτό γιατί έχουμε άποψη για τον τόπο μας, τον έχουμε παρακολουθήσει από τότε που ήταν χωράφια και έχουμε και όραμα για το μέλλον του.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον νυν Δήμαρχο και για τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης ως πολιτικές προσωπικότητες και υποψήφιους για την νέα δημοτική περίοδο; Συνεισφέρουν στα πολιτιστικά πράγματα του δήμου μας;

Στις τέσσερεις δεκαετίες της παρουσίας του στη δημόσια ζωή ο σύλλογος, είχε πάντα ως αρχή, την εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μας. Άρα λοιπόν η άποψη που βαρύνει δεν είναι η δική μου, αλλά των συμπολιτών μας, που στις προηγούμενες εκλογές έδωσαν ένα ποσοστό κοντά στο 75% στο Γέρακα και 64% στο σύνολο του Δήμου Παλλήνης στον σημερινό Δήμαρχο και διάφορα πολύ μικρότερα ποσοστά στους άλλους υποψηφίους. Οι ίδιοι είναι που θα κρίνουν και στις επόμενες εκλογές. Εμείς οφείλουμε να δημοσιοποιούμε ό,τι γίνεται σε επίπεδο ανάπτυξης ή δράσεων μέσα από την εφημερίδα και αυτό κάνουμε, για να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας στην επόμενη κρίση τους. Η μήπως δεν θα έπρεπε;

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 21:16

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Τελευταιες Δημοσιευσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δεν έχετε λογαριασμό;