Menu

"Απ’ το Κρυφό Σχολειό στο Φρικτό Σχολειό" του Νίκου Σίμου

"Απ’ το Κρυφό Σχολειό στο Φρικτό Σχολειό" του Νίκου Σίμου

Μεγάλος ο σάλος που έχει προκύψει με την διαφαινόμενη απεργία των δασκάλων. Και αυτό ήταν καταρχήν επιλογή της κυβέρνησης. Διότι, όταν επιλέγεις να περάσεις κάποια μέτρα, να συγκρουστείς, παραμονές των Πανελληνίων εξετάσεων, ξέρεις εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Θα μπορούσε η κυβερνητική συμμορία να ψηφίσει τις αλλαγές που επιθυμεί – και ας μη γελιόμαστε, θα τις ψηφίσει – τον Ιούνιο, μετά τις εξετάσεις και πριν το νέο σχολικό έτος. Όμως τότε θα είχε την κοινωνία ΜΑΖΙ με τους δασκάλους. Όχι γιατί η κοινωνία καίγεται τόσο πολύ για τον κλάδο (όσο σκληρό και αν ακούγεται) , όσο διότι μαζί με τον κλάδο  πλήττεται και η ποιότητα ή ακόμα και η ύπαρξη της  Δωρεάν Δημόσιας Παιδείας και ιδρύεται πλέον το Φρικτό Σχολειό. Όλοι διαβλέπουμε τη συντονισμένη προσπάθεια της δημιουργίας γενιάς ανειδίκευτων χαμηλόμισθων εργατών.

Προτιμά λοιπόν αυτή τη χρονική στιγμή για να «απομονώσει» τους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να αποτελούν ευκολότερη λεία. Το έχουμε ξαναδεί το έργο, θυμάμαι, με τους ιδιοκτήτες ταξί που μεσούσης της θερινής τουριστικής περιόδου η «συμμορία» ανακοίνωνε νέα μέτρα και έγινε το «έλα να δεις». Τι απεργίες, τι λάδια στα λιμάνια… Και την πλήρωσαν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό. (Για τους τουριστέμπορες θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή.)

Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο μηδέν όπου οι «συμμορίτες» εκδίδουν ΦΕΚ για επιστράτευση των εκπαιδευτικών πριν καν αυτοί αποφασίσουν για το αν θα προκηρυχθεί ή όχι η απεργία. Λέτε να το είχαν ήδη έτοιμο από πριν;

Και μέσα σε όλο αυτό το χαμό διαβάζουμε τα απίστευτα στο διαδίκτυο. Τι επιστολές από αριστούχους μαθητές  που συστρατεύονται  στον αγώνα των εκπαιδευτικών, τι ανοιχτές επιστολές προς μαθητές, τι κάτι χαριτωμένα αυτοκόλλητα με συνθηματάκια. Μαγεία σας λέω!!!

Ας τα πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή και ας τα βάλουμε σε μία σειρά.

Κατ’ αρχάς ας συμφωνήσουμε ότι η τακτική της «συμμορίας» μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως «συμμορίτικη» και χουντική  λόγω του χρόνου που επιλέγει να συγκρουστεί και λόγω των χτυπημάτων «κάτω από τη ζώνη» με τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης να βάλλουν κατά των εκπαιδευτικών ξεθάβοντας όλες τις υποθέσεις παραβατικής συμπεριφοράς  «συνάδελφων» που συγκαλύφθηκαν από άλλους «συνάδελφους». Τώρα τις θυμηθήκατε ρε λαμόγια;

Ας συμφωνήσουμε επίσης ότι «γενναίες μειώσεις» μισθών  έχουν δεχθεί όλοι οι Έλληνες, πλην του στενού κύκλου των συμμοριτών βεβαίως βεβαίως, και ότι όλοι μας –άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- έχουμε πληγεί από αυτή η λαίλαπα. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν στο δικαίωμα ΟΛΩΝ στην αξιοπρεπή διαβίωση. Ας συμφωνήσουμε ότι σε κανέναν δεν αξίζει να εκδιώχνεται σαν πρόσφυγας από πόλη σε πόλη.

Ίσως όμως θα πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Όλοι!!! Και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι!!!

Απορία 1η: Τέτοιος σάλος δεν έγινε ούτε με τις μειώσεις μισθών των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.  Φαντάσου, οι πιλότοι να έστελναν μία επιστολή προς όλους τους Έλληνες, σε έναν έναν προσωπικά με συστημένη επιστολή!, στην οποία θα εξηγούσαν ότι η άνω του 50% μείωση του μισθού τους και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα τους εξωθούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και δεν θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη χώρα μας από εξωτερικούς εισβολείς (καταλάβατε σε ποιους αναφέρομαι, σωστά;). Και συμπλήρωναν, «σκέψου Έλληνα ότι μπορεί τώρα να μπουν οι εισβολείς να μας σκοτώσουν τα παιδιά και να μας γκρεμίσουν τα σπίτια, αλλά έχουμε κοινό στόχο την αναβάθμιση της αεράμυνας της χώρας».  Πώς θα μας φαινόταν; Υπερβολικό, ε; Το ξέρω. Δεν είναι το μόνο όμως.

Απορία 2η: Πού ήσουν δάσκαλέ μου, εσύ που καλείς τους πάντες σε συστράτευση, όταν πλήττονταν άλλοι κλάδοι; Πού ήσουν όταν απολύονταν ΙΔΑΧ από τους Δήμους; Πού ήσουν όταν μείωναν τους μισθούς των στρατιωτικών; Των υπαλλήλων του τάδε υπουργείου; Των ιδιωτικών υπάλληλων;

Πάμε πάλι πίσω. Έλεγα λοιπόν ότι οι εκπαιδευτικοί που επιτελούν λειτούργημα, οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ – και ευτυχώς είναι αρκετοί ακόμα – δεν θα ψήφιζαν ποτέ υπέρ της απεργίας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Οι εκπαιδευτικοί που εξασκούν επάγγελμα δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οι λειτουργοί της εκπαίδευσης, οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ, καταλαβαίνουν τι σημαίνουν οι κόποι μίας ολόκληρης χρονιάς για τις εξετάσεις μερικών ημερών που θα εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση σε μία σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης –όχι ότι θα βρει δουλειά μετά - !!! Ξέρεις, αυτές τις σχολές που βρίσκονται άλλοι «λειτουργοί» με ισόβιες έδρες  και που εκδίδουν και πουλάνε τα δικά τους συγγράμματα κλπ κλπ. Οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ καταλαβαίνουν τι σημαίνει για τον οικογενειακό προϋπολογισμό άλλο ένα έτος φροντιστηρίων, τι σημαίνει για τον μαθητή μία χαμένη χρονιά (σαν να έμεινε στην ίδια τάξη ένα πράμα βρε παιδί μου). Οι Δάσκαλοι είναι αυτοί που μένουν χαραγμένοι στη μνήμη μας για πάντα και κάθε αναφορά στο όνομά τους φέρνει μία γλυκιά συγκίνηση.

Οι επαγγελματίες είναι αυτοί που δεν έχουν μείνει ποτέ στη σχολική τους μονάδα πέραν των 19-20 ωρών εβδομαδιαίως, είναι αυτοί που αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο αυτών που συντάσσουν το σχολικό πρόγραμμα κάθε σχολική χρονιά, μην τυχόν και υπάρξει κενή ώρα στο πρόγραμμά τους, είναι αυτοί που θέλουν και διεκδικούν να έχουν μάθημα τις πρώτες σχολικές ώρες, είναι αυτοί που έκαναν ιδιαίτερα στους μαθητές τους ακόμα και όταν ο μισθός τους δεν είχε περικοπεί κατά 50%, ακόμα και όταν το σχολείο είχε θέρμανση, ακόμα και όταν όλοι οι μαθητές ήταν χορτάτοι. Δηλαδή, πήγαινε στο σπίτι του μαθητή του και του έκανε ιδιαιτέρως το μάθημα που παρέδιδε και στην τάξη, δημοσίως. Οι επαγγελματίες είναι αυτοί που είτε τους έχουμε διαγράψει από τη μνήμη μας είτε η θύμησή τους μας φέρνει ένα ειρωνικό μειδίαμα.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο πέφτω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία στην οποία υπάρχουν 2 υστερόγραφα.

apergia ekpaideytikon

Το πρώτο καλεί τους μαθητές να χάσουν τις εξετάσεις υποσχόμενο μία καλύτερη νέα ζωή. (Κάτι σαν τη διαφήμιση που πλένεις 3.000.000 πιάτα με μία σταγόνα απορρυπαντικό). Το δεύτερο θέτει τους γονείς προ των ευθυνών τους για τις πολιτικές τους επιλογές !!! Δεν βλέπετε κύριοι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις εκλογές της ΕΛΜΕ το 2013; Σχεδόν 40%!!! Οι συνάδελφοί σας δεν έχουν ευθύνες; e elme_2013Τους στείλατε επιστολή; Αναφέρομαι στις εκλογές που γίνονται εργάσιμες μέρες και ώρες και δεν λειτουργούν τα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται με τα παιδιά μας ίσως περισσότερες ώρες από ότι εμείς τις καθημερινές. Παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, στην κοινωνικοποίησή τους, στη μετέπειτα πορεία τους.

Ποιος θα εμπιστευόταν το παιδί του σε κάποιον ακατάλληλο; Ποιος θα εμπιστευόταν το παιδί του σε κάποιον που γνωρίζει ότι σε οποιοδήποτε παράπτωμα και αν υποπέσει η μέγιστη ποινή θα είναι 5 μήνες υποχρεωτική αργία; Ποιος θα εμπιστευόταν το παιδί του σε εκπαιδευτικό που πάσχει από ψυχικές διαταραχές και δεν τον μετακινεί κανείς από τη θέση του; Όλα τα παραπάνω παραδείγματα είναι υποθετικά και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα (λέμε τώρα…).

Γιατί λοιπόν αφορίζουμε την αξιολόγηση; Αναφέρομαι φυσικά στη σωστή αξιολόγηση που συμμετέχουν και μαθητές και γονείς και που όλοι μαζί αξιολογούν με γνώμονα την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και όχι την κομματική ταυτότητα.

Ο Δάσκαλος δεν φοβάται την αξιολόγηση. Δεν φοβάται μην χάσει τη δουλειά του γιατί δεν θα δώσει ποτέ το δικαίωμα να συμβεί αυτό και γιατί δεν θα το επιτρέψουν οι μαθητές του. Ο Δάσκαλος επιζητά την επιμόρφωση όχι για να γλυτώσει 5 ημέρες μαθήματος, αλλά για να γίνει καλύτερος. Ο Δάσκαλος βλέπει γύρω του και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα πέρα από τον κλαδικό μικρόκοσμό του.

Ο επαγγελματίας φοβάται την αξιολόγηση. Κάτι θα ξέρει… Βλέπει την επιμόρφωση σαν ευκαιρία για λούφα. Κοιτάζει μόνο την πάρτη του.

Τον ΔΑΣΚΑΛΟ τον σέβομαι, τον τιμώ, τον αγαπώ. Για το Δάσκαλο θα αγωνιστώ. Θα τον στηρίξω γιατί το αξίζει!!!

Τον επαγγελματία πάλι… 

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 17 Μαΐου 2013 21:24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Τελευταιες Δημοσιευσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δεν έχετε λογαριασμό;