Menu

Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων ΕΚΠΑ [Δελτίο Τύπου]

Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων ΕΚΠΑ [Δελτίο Τύπου]

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, την Πέμπτη 5/12/2013, αποφάσισε τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα μας ενάντια στις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τη θέση συναδέλφων σε αργία και την αποδόμηση–ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκηρύσσοντας δύο 24ωρες απεργίες, Παρασκευή 6/12 και Δευτέρα 9/12. Ο απεργιακός μας αγώνας είναι ο μόνος που εξασφαλίζει τη συνέχιση του διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας και που μπορεί να διασφαλίσει εγγυήσεις για την εφαρμογή της όποιας πρότασης.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε τα εξής:

Η έναρξη του εξαμήνου με 571 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα και αργία (399 σε διαθεσιμότητα και 172 σε αργία) είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς: 36 υπηρεσίες του ΕΚΠΑ χάνουν ΟΛΟ το προσωπικό τους, άλλες 11 υπηρεσίες χάνουν από 75% και πάνω του προσωπικού τους και άλλες 42 χάνουν από 50-75% του προσωπικού τους, ενώ 43 υπηρεσίες μένουν χωρίς προϊστάμενο. Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λειτουργίες των Τμημάτων, ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%.

Επιπλέον, εγείρονται σοβαροί κίνδυνοι τόσο για την ασφάλεια των φοιτητών, των ερευνητών και των διδασκόντων όσο και, ευρύτερα, για τις συνθήκες διδασκαλίας και έρευνας. Λόγω διαθεσιμότητας του αρμόδιου προσωπικού, οι φοιτητές, οι ερευνητές, οι διδάσκοντες και οι άλλες κατηγορίες προσωπικού θα μεταβούν σε χώρους χωρίς φύλαξη, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας των εγκαταστάσεων, όπου βλάβες, βραχυκυκλώματα, κ.α. είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Επίσης δεν είναι δυνατή η θέρμανση των χώρων.

Ποιος θα πάρει την ευθύνη για όλα τα παραπάνω;

Προφανώς όχι οι απεργοί.
Προφανώς όχι οι διαθέσιμοι, οι καταργημένοι, οι σε αργία.

Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση έχουν την αποκλειστική ευθύνηγια τις όποιες συνέπειες έχει δημιουργήσει η πολιτική πλήρους αποδιοργάνωσης στις σπουδές και την εργασία, καθώς και τη σωματική ακεραιότητα και υγεία φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων.

Το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά τα προβλήματα. Γνωρίζει και παραδέχεται ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο χωρίς τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και αργία. Παρ’ όλα αυτά, αρνείται το διάλογο για την επίλυση του ζητήματος και ασκεί πιέσεις να γυρίσουν, παρανόμως και χωρίς εγγυήσεις, όλοι στις θέσεις τους. 

Μέχρι σήμερα, πουθενά στο δημόσιο όπου έχει εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, δεν υπάρχει προηγούμενο εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας να είναι ταυτόχρονα στις υπηρεσίες τους.

Το υπουργείο θα πρέπει να απαντήσει:

Ποιος είναι ο λόγος να μπουν στη διαθεσιμότητα υπάλληλοι που θεωρούνται πλεονάζοντες, εάν αυτοί καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους προκειμένου να καλύψουν λειτουργίες που μόνο «πλεονάζουσες» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν;Εφόσον οι εργαζόμενοι αυτοί χρειάζονται για να λειτουργήσει το ίδρυμα, για ποιο λόγο δεν ανακαλείται το μέτρο της διαθεσιμότητας και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση; 

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ πρότειναν τη συνέχιση του διαλόγου,θεωρώντας ότι υπάρχουν προβλήματα και νομικά κενά στην πρόταση του υπουργείου και ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή της, ενώ, παράλληλα, όπως είναι αυτή τη στιγμή, ενέχει νομικές συνέπειες για τη διοίκηση του ιδρύματος και για τους ιδίους τους εργαζόμενους. 

Το υπουργείο όχι μόνο αρνείται το διάλογο, αλλά ακυρώνει στην πράξη κάθε εγγύηση, με την παραπομπή του Πρύτανη στο πειθαρχικό. Ο Πρύτανης, στον οποίο παρουσίασε αρχικά την πρότασή του ο υπουργός, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να εγγυηθεί την όποια λύση. Ποιος άλλος υπάρχει; Οι κατ’ επάγγελμα συνομιλητές του υπουργείου που, σε διατεταγμένη υπηρεσία, και προκειμένου να διασώσουν τον εαυτό τους και τον πολύτιμο μηχανισμό τους, αποδέχθηκαν ακόμα και την απόλυση εργαζόμενων με κριτήριο την άρνησή τους να απογραφούν (μέσω αρνητικής μοριοδότησης); Καταλαβαίνουμε γιατί τους προτιμάει το υπουργείο. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι τι τους έχει υποσχεθεί.

Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Ιδρύματος αν ανασταλεί η ΚΥΑ, ανακληθούν οι λίστες διαθεσιμότητας τόσο των καταργούμενων όσο και των μοριοδοτούμενων κλάδων και αρθούν οι πειθαρχικές διώξεις των συναδέλφων μας και του Πρύτανη.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε το Υπουργείο:

1. Να ανακαλέσει άμεσα τις διαπιστωτικές πράξεις της διαθεσιμότητας καταργούμενων και μοριοδοτούμενων εργαζόμενων. Οι πίνακες της μοριοδότησης που εγκρίθηκαν από το ΑΣΕΠ, επικυρώθηκαν από το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν, βρίθουν λαθών και ανακριβειών και το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο το γνωρίζει, αλλά και το έχει παραδεχθεί.

2. Να καταργήσει το ιδιώνυμο πειθαρχικό αδίκημα της μη απογραφής.

3. Να ενταχθούν οι ΙΔΑΧ εργαστηριακοί σε θέσεις μονίμων ΕΔΙΠ, να έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτούς και να τους αναγνωριστεί η προϋπηρεσία.

4. Να βγάλει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ενδοιδρυματικής και διαιδρυματικής κινητικότητας που να συνάδει με την πρότασή του.

Καλούμε το υπουργείο να αναγνωρίσει το αυτονόητο: ότι ο διάλογος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος.

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση από πλευράς του, οδηγεί σε αδιέξοδο για το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο .

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Τελευταιες Δημοσιευσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δεν έχετε λογαριασμό;