Menu

Ολοκληρώθηκε η Ενοποίηση των Αθλητικών, Σχολικών και Κοινόχρηστων χώρων στη ΔΕ Γέρακα

Ολοκληρώθηκε η Ενοποίηση των Αθλητικών, Σχολικών και Κοινόχρηστων χώρων στη ΔΕ Γέρακα

   image  image  image  image  image

Μια ασφαλή και άνετη διαδρομή μέσα στην πόλη, για ποδήλατο ή περίπατο, με κανόνες και προδιαγραφές ασφαλείας,  παραδόθηκε ολοκληρωμένη στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, που περιλαμβάνει την «Ενοποίηση των αθλητικών, σχολικών και κοινόχρηστων χώρων με δίκτυο πεζοδρόμων, καθώς και με χώρους περιπάτου και αναψυχής».

Πρόκειται για ένα έργο ολοκληρωμένης και καλαίσθητης ανάπλασης της περιοχής, που ξεκινά από τη διασταύρωση των οδών Ιθάκης και Χίου στο Γέρακα, μπροστά από το Δημαρχείο Παλλήνης και καταλήγει στο 2ο Αθλητικό Κέντρο Γέρακα(κολυμβητήριο – θερινό Σινεμά Γέρακας).

Στη διαδρομή σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις με βιοκλιματική προσέγγιση(στο σχεδιασμό και στα υλικά), στους αστικούς χώρους του πολεοδομικού κέντρου της ΔΕ Γέρακα, οι οποίες στοχεύουν στη λειτουργική και αισθητική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση των όρων διαβίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά και ένα σημείο αναφοράς, αναψυχής και ήπιας άθλησης όλων ημών.

Κατά μήκος της διαδρομής έχουν τοποθετηθεί στύλοι ηλεκτροφωτισμού, παγκάκια, ενώ έχουν φυτευτεί εκατοντάδες δέντρα και θάμνοι, με εγκατεστημένο το απαραίτητο σύστημα άρδευσης.

Το αθλητικό πάρκο στην πρώην Αθηναϊκή τσιμεντοποιϊα

Σε «κόσμημα» για την περιοχή μεταμορφώθηκε το αθλητικό πάρκο που λειτουργούσε η τσιμεντοποιϊα «Αθηναϊκή», παραπλεύρως της Αττικής Οδού(Ηρακλείτου).

Στο χώρο του εν λόγω πάρκου(Ο.Τ 375), λειτουργούσε στο πρόσφατο παρελθόν εργοστάσιο παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από τη διακοπή της δραστηριότητας του εργοστασίου μέχρι πρόσφατα, ο συγκεκριμένος χώρος «υποδέχονταν» την ανεξέλεγκτη απόθεση προϊόντων εκσκαφών και καθαιρέσεων. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα πλήθος υποδομών και εγκαταστάσεων του εργοστασίου, να είχαν καλυφθεί από μπάζα και να μην είναι ορατός ο όγκος του μπετόν που ήταν θαμμένο.

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των έργων διαμόρφωσης του πάρκου στο Ο.Τ.375, απαιτήθηκε κατ’αρχήν η ολοκλήρωση της εκσκαφής-καθαίρεσης και απομάκρυνσης όλων των ακατάλληλων εδαφών και προϊόντων καθαιρέσεων, και ο υποβιβασμός, υψομετρικά, του προβλεπόμενου επιπέδου θεμελίωσης ώστε να επιτευχθεί η θεμελίωση των έργων σε υγιές έδαφος. Στη συνέχεια, κρίθηκε απαραίτητη η επιχωμάτωση του χώρου με κατάλληλα χώματα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες υψομετρικές προσαρμογές προς τις προβλεπόμενες από τη μελέτη διαμορφώσεις.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Γέρακας απέκτησε ένα από τους ωραιότερους χώρους πρασίνου και αναψυχής στην Αττική, ο οποίος σε τίποτα δεν θα θυμίζει την κατάσταση που προϋπήρχε.

Στο πάρκο έχουν εγκατασταθεί ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτρια αστικού χαρακτήρα για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και υπαίθρια όργανα γυμναστικής για ενήλικες.

Να σημειωθεί ότι το έργο  Ενοποίησης των Αθλητικών, Σχολικών και Κοινόχρηστων χώρων,  ξεκίνησε από τη θητεία του πρώην Δημάρχου Γέρακα και νυν Δημάρχου Παλλήνης κ.Αθανάσιο Ζούτσο.

Τέλος, παράλληλα με τις εργασίες της ενοποίησης, κατασκευάστηκε όπου κρίθηκε απαραίτητο, η αποχέτευση λυμάτων, ώστε να μην «τραυματισθεί» το έργο, μετά το πέρας των εν λόγω εργασιών.

 

O βασικός άξονας διαδρομής περιπάτου/άθλησης της Ενοποίησης των Αθλητικών, Σχολικών και Κοινόχρηστων χώρων στη ΔΕ Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, έχει ως προτεινόμενη διαδρομή:

Σημείο εκκίνησης την πλατεία πλησίον του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της δημοτικής ενότητας Γέρακα.

Στην συνέχεια ο αθλούμενος/ περιπατητής θα συνεχίζει επί της οδού Ανακρέοντος, επιστρέφοντας στην Γαργηττού μέσω Λουκιανού.

Η συνέχεια της πορείας θα εκτυλίσσεται στην οδό Νικίου , από όπου και θα καταλήγει στο Αθλητικό Πάρκο, επί της οδού Ηρακλείτου (Ο.Τ. 375).

Διασχίζοντας, μέσω της παιδικής χαράς, την Αττική Οδό, ο επισκέπτης θα πρέπει να κάνει τον γύρο του κλειστού γηπέδου μπάσκετ (1ο Αθλητικό Κέντρο) και να συνεχίζει στην οδό Σκιάθου.

Ο επισκέπτης θα διασχίζει το μικρό πάρκο της οδού Ιθάκης και αφού περάσει από τον χώρο πρασίνου όπισθεν του Δημαρχείου, θα καταλήγει στον περιβάλλοντα χώρο αυτού.

 Αθλητικό Πάρκο πριν

image

Αθλητικό Πάρκο κατά την εξέλιξη των εργασιών

image

image

image

Αθλητικό Πάρκο μετά το πέρας των εργασιών

image

image

image

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Τελευταιες Δημοσιευσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δεν έχετε λογαριασμό;