Menu

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν τις οικογένειες διπλωματικού προσωπικού στην Πόλη

To υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε την απομάκρυνση των οικογενειών του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων «εξτρεμιστικών οργανώσεων» με στόχο αμερικανούς πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα...

Το γράμμα του Τζον Λένον στη Βασίλισσα Ελισάβετ

Το προσχέδιο της επιστολής του Tζον Λένον στη Βασίλισσα Ελισάβετ, με το οποίο ζητά να επιστρέψει το μετάλλιο που του απένειμε όταν ήταν μέλος των Beatles, φέρνει στο φως η έκθεση Fab Four στο Λίβερπουλ.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Apple καταργεί τα function keys με τη νέα σειρά των MacBook Pro

Τους ανανεωμένους φορητούς υπολογιστές MacBook Pro παρουσίασε την Πέμπτη η Apple. H νέα σειρά είναι λεπτότερη, ισχυρότερη, διαθέτει αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος Touch ID και καταργεί τα function keys (Fx), αντικαθιστώντας τα με μία δυναμική οθόνη αφής.

Διαβάστε περισσότερα...

Πετούν ασταμάτητα για 10 ολόκληρους μήνες, όταν αποδημούν

Κάθε Ιούλιο, οι νεαρές κοινές μαυροσταχτάρες (αποδημητικά πουλιά, κοινά στην Ελλάδα που μοιάζουν πολύ με τα χελιδόνια αν και ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες πτηνών) αφήνουν τις ευρωπαϊκές φωλιές τους και μεταναστεύουν στη δυτική και κεντρική Αφρική. Θα επιστρέψουν τον επόμενο Ιούνιο και σ' αυτό το διάστημα θα περάσουν τους δέκα μήνες πετώντας. Ναι θα ταξιδέψουν ως την Αφρική αλλά δεν θα πατήσουν την Αφρικανική γη.

«Τρέφονται στον αέρα, ζευγαρώνουν στον αέρα, μαζεύουν υλικό για να χτίσουν την φωλιά τους στον αέρα» λέει η Susanne Åkesson από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας. « Μπορούν να προσγειωθούν σε φωλιές, σε κλαδιά ή σε σπίτια αλλά δεν μπορούν να προσγειωθούν στο έδαφος». Και αυτό συμβαίνει επειδή τα φτερά τους είναι τόσο μεγάλα και τα πόδια τους τόσο κοντά που δυσκολεύονται να πετάξουν από επίπεδη επιφάνεια.

Και γι' αυτό η μαυροσταχτάρα θεωρείται από τους μεγαλύτερους αεροναύτες της φύσης προσαρμοσμένη ώστε να περνά το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της στον αέρα. Η υποψία ότι οι μαυροσταχτάρες παραμένουν στον αέρα για πολύ μεγάλα διαστήματα, υπήρχε εδώ και καιρό αλλά κανείς δεν μπορούσε να το επιβεβαιώσει. Η Akesson και ο σύζυγός της Anders Hedenström και οι δυο τους ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Lund τα κατάφεραν τοποθετώντας από το 2013 ως το 2015, ελαφρές συσκευές καταγραφής δεδομένων σε 19 πουλιά. Οι συσκευές κατέγραφαν τακτικά τα επίπεδα τους φωτός από τα οποία οι ερευνητές μπορούσαν να προσδιορίσουν την θέση των πουλιών καθώς επίσης την επιτάχυνση, την δραστηριότητα και τις θέσεις των σωμάτων τους από τις οποίες μπορούσαν να καταλάβουν αν τα πουλιά πετούσαν ή αναπαύονταν.

Οι μαυροσταχτάρες αναπαύονται σπάνια στο 10μηνο αποδημητικό τους ταξίδι Οι μαυροσταχτάρες αναπαύονται σπάνια στο 10μηνο αποδημητικό τους ταξίδι Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι περισσότερες μαυροσταχτάρες αναπαύονταν σπάνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Για παράδειγμα ένα πουλί από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 ξεκουράστηκε μόνο για 4 νύχτες τον Φεβρουάριο. Τον επόμενο χρόνο δεν σταμάτησε παρά μόνο για δύο ώρες. Κάποια άλλα ξεκουράστηκαν περισσότερο. Η Åkesson και ο Hedenström υποψιάζονται ότι αυτό συνέβη γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των φτερών και της ουράς τους κατά τη διάρκεια της ετήσιας πτερόρροιάς τους.

Τα παλιά φτερά θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την ικανότητά τους να μείνουν μόνιμα στον αέρα ή η μη αντικατάστασή τους θα μπορούσε να αντανακλά κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας που θα επηρέαζε τη πτήση τους. Όποιος και να είναι ο λόγος, ξόδεψαν μόνο το 0,64 % του χρόνου τους στη στεριά. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν πάρει και άλλοι ερευνητές. Το 2013 ο Felix Liechti από το Σουηδικό Ορνιθολογικό Ινστιτούτο χρησιμοποίησε παρόμοιους αισθητήρες και τα δεδομένα που πήρε έδειξαν ότι 3 αλπικές μαυροσταχτάρες (βουνοσταχτάρες) πέταξαν πιθανότατα χωρίς καμία απολύτως στάση για 200 μέρες από τη Σουηδία προς την Αφρική και πάλι πίσω. Αυτή η διαπίστωση προκάλεσε μεγάλη αίσθηση γιατί οι βουνοσταχτάρες είναι διπλάσιες σε μέγεθος από τις κοινές με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 56 εκατοστά.

Αυτές οι μεγάλες απευθείας πτήσεις υπονοούν ότι τα πουλιά κοιμούνται ενώ πετούν. Τον περασμένο Αύγουστο ο Niels Rattenborg από το Max Planck Institute for Ornithology στη Γερμανία απέδειξε πως κάποια μεγάλα θαλασσοπούλια κάνουν το ίδιο. Τοποθέτησε μικροαισθητήρες σε 15 τέτοια πουλιά που έδειξαν ότι τα πουλιά κοιμούνται για περίπου 40 λεπτά την ημέρα και μόνο για μερικά δευτερόλεπτα τη φορά. Δεν υπάρχει βέβαια αισθητήρας τόσος μικρός ώστε να καταγράψει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες μιας μαυροσταχτάρας όταν πετάει, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάνουν το ίδιο. Ίσως κάνουν ότι και τα δελφίνια, τα οποία κοιμούνται με τον μισό εγκέφαλό τους ενώ ο άλλος μισός παραμένει σε εγρήγορση.

Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί θα πρέπει ένα πουλί να πετάει συνεχώς; «Όταν είναι στον αέρα είναι εξαιρετικά ευκίνητα και εξερευνούν δυναμικά το περιβάλλον για τροφή» λέει η Åkesson. Οι μαυροσταχτάρες τρώνε έντομα τα οποία είναι οργανωμένα σε πυκνά σμήνη και μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο. Έτσι, πετώντας περιπολούν μεγάλα τμήματα του ουρανού και εντοπίζουν ευκολότερα τη τροφή τους χωρίς να χάνουν το χρόνο τους στο έδαφος.

Πηγή: www.lifo.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αγνωστο σενάριο του Μπέργκμαν θα γίνει ταινία από... ανταγωνίστριά του

Ένα μέχρι πρότινος άγνωστο σενάριο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν -το οποίο επρόκειτο να αποτελέσει συνεργασία με τον Φεντερίκο Φελίνι και τον Ακίρα Κουροσάβα- θα γυριστεί ταινία από την Σουηδή δημιουργό Σουζάν Όστεν, η οποία είχε μια σχέση ανταγωνισμού με τον μεγάλο Σουηδό σκηνοθέτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Ερντογάν: Τα νησιά του Αιγαίου ήταν δικά μας

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα ελληνικά νησιά προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, αφού τόνισε ότι καμία δύναμη δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να φτάσει τους στόχους της, είπε:

«Η τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο αλλά το τελευταίο μας κράτος. Το κράτος το οποίο δεχθήκαμε υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν 100 χρόνια πριν, είναι σημαντικό επίτευγμα μας. Αναφέρω τον Εθνικό Όρκο. Τον είχε χαράξει ο Μουσταφά Κεμάλ. Κάποιους τούς είχε ενοχλήσει. Μπορείτε να το ψάξετε και να δείτε.

Διαβάστε περισσότερα...

Περίεργο το φαινόμενο με τους συνεχείς μεγάλους σεισμούς στην Ιταλία

Η σεισμικότητα στην Ιταλία, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη σεισμικότητα στην Ελλάδα», λέει ο Λέκκας -Τι λένε Χουλιάρας, Παπαζάχος

Διαβάστε περισσότερα...

Τα ούρα διαβρώνουν τον Καθεδρικό του Ουλμ

Ουλμ, Γερμανία
Η ψηλότερη (161,5μ.) Εκκλησία στον κόσμο βρίσκεται στο Ουλμ της Γερμανίας, όπως περήφανα λένε οι κάτοικοι. Ο Καθεδρικός όμως βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας του κόσμου που... «ανακουφίζεται» επάνω του. Τα ούρα -λόγω σύνθεσης- διαβρώνουν τα τοιχώματα, μεταξύ πολλών άλλων...
 
 
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Ούτε καν τα υψηλότατα πρόστιμα (πρόσφατα το πρόστιμο πήγε στα 100 ευρώ) φαίνεται να αποτρέπουν τον κόσμο.

«Εδώ και έξι μήνες παρακολουθώ την κατάσταση και δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Είναι γεμάτος από ούρα και εμετό» λέει ο Μίκαελ Χίλμπερτ, υπεύθυνος του Ναού.

Εγώ δεν είμαι η 'αστυνομία της ούρησης', αλλά οι Αρχές οφείλουν να λάβουν μέτρα για αυτό το αντικοινωνικό φαινόμενο, καταλήγει. 

Όπως συμβαίνει πάντα, εκεί που υπάρχουν Ναοί υπάρχει κόσμος, υπάρχουν εκδηλώσεις και δημόσιες συναθροίσεις. Προφανώς, οι δημόσιες τουαλέτες δεν είναι αρκετές, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ συχνά προκαλεί παρενέργειες.

Εκπρόσωπος του Δήμου αναγνώρισε ότι τα πρόστιμα δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά, αλλά συμπλήρωσε ότι έχουν αυξηθεί οι περιπολίες.

«Το πρόβλημα προφανώς θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι» δήλωσε με μπόλικη δόση ρεαλισμού.

ΠΗΓΗ:in.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες Βυζαντινά ναυάγια ανακάλυψαν... κατά λάθος Βρετανοί αρχαιολόγοι

Πάνω από 40 Βυζαντινά και Οθωμανικά ναυάγια ανακάλυψαν τυχαία στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας  Αγγλοι αρχαιολόγοι. 

Διαβάστε περισσότερα...

Εχει 414 πόδια και 4 πέη!

Πώς είναι άραγε να περιφέρεται κανείς με 414 πόδια και με τέσσερα πέη; Δύσκολο να ξέρουμε, αλλά ένα αρθρόποδο που οι επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα σε ένα σπήλαιο της Καλιφόρνια, κάνει αυτό ακριβώς. Πρόκειται για ένα είδος μικροσκοπικής σαρανταποδαρούσας (ή μάλλον πολυποδαρούσας), με την ονομασία Illacme tobini, που έχει μήκος μόλις 20 χιλιοστών.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Τελευταιες Δημοσιευσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δεν έχετε λογαριασμό;